De què s'ha d'ocupar en concret la política i la planificació lingüístiques com a camp de recerca? Una resposta provisional i, de moment, suficient,  pot ser que allò que ha d'entendre de manera global és, en paraules d'Isidor Marí,  el fenomen  de la intervenció conscient  i organitzada per a influir, en un marc social determinat, sobre la forma i/o les funcions de les varietats lingüístiques  (1994:51). Potser, doncs, la macropregunta fonamental podria ser: Quin grup o organització, amb quin objectiu, vol aconseguir què, on, com, quan, i aconsegueix què, i per què?  Fixem-nos que una pregunta d'aquest tipus, tot i incloure com a un dels elements centrals el com  s'aconsegueix l'objectiu proposat  -és a dir, la intervenció realitzada- no en fa el seu únic  objecte d'estudi sinó que l'emmarca en la resta d'elements que participen globalment en el fenomen. Una determinada estratègia d'intervenció  -ja sigui per aconseguir una reforma alfabètica o ortogràfica o un procés de normalització lingüística-  no és adequadament comprensible sinó se situa alhora en els seus contextos de producció  -qui l'impulsa i amb quin objectiu-, d'aplicació  -què es vol aconseguir en concret i a partir de quina situació-  i d'evolució  -què s'aconsegueix en realitat i per quines raons. Fixem-nos també que la pregunta està construïda de manera que hi puguin ser incloses tant les accions procedents directament del poder polític instaurat com de determinats grups -moviments socials de reforma, organitzacions empresarials multinacionals, etc.-  que poden arribar a aconseguir en segons quins casos una important incidència. En fem, així, un camp complert capaç de donar compte de la totalitat de les intervencions conscients i deliberades sobre la regulació de les formes i dels comportaments lingüístics humans, ja puguin venir o no del poder polític. 

Parlar d'intervenció deliberada o conscient comporta clarament la possibilitat d'influències no-deliberades o in- o sub-conscients sobre les formes i els comportamens lingüístics. Implica, per tant, l'estret lligam del camp d'estudi de la política i la planificació lingüístiques amb el de la sociolingüística general, que s'ha d'ocupar precisament d'esbrinar la totalitat de les interrelacions dinàmiques que determinen les formes i els comportaments lingüístics humans. Des d'aquest punt de vista, la política i la planificació lingüístiques foren un subconjunt de la sociolingüística general, tot i que sostindrien també estretes relacions amb altres terrenys científics no estrictament sociolingüístics, com ara la ciència política, les ciències de l'administració, el dret, la sociologia dels moviments socials,  etc. De la sociolingüística, doncs, la política i la planificació lingüístiques n'han de pouar la seva teoria fonamental per tal com, en darrer terme, l'èxit o el fracàs de les intervencions sobre les formes i els comportaments lingüístics tindrà lloc en l'espai sociolingüístic global, i, en especial, en les conductes lingüístiques quotidianes dels individus en tant que organitzacions o en tant que persones privades. Així com la política econòmica ha de pressuposar la teoria econòmica, la política i la planificació lingüístiques han de pressuposar la teoria sociolingüística.

Albert Bastardas i Boada

(Fragment de "Politica i planificació lingüístiques: perspectives i preguntes per a un camp interdisciplinari", Revista de llengua i dret  24 (1995), pp. 145-163.)




Algunes referències bibliogràfiques d'Albert Bastardas-Boada  sobre política lingüística:


- (2020). "Polítiques lingüístiques: possibilitats, límits i accions", a: Boix-Fuster, E., & M. P. Perea (eds.), Llengua i dialectes. Esperances per al català, el gallec i el català. Barcelona: Edicions de la Universitat de Barcelona, pp. 13-23. 


- (2020). "Micropolítiques de les llengües", Pensem.cat (en línia). 


 - (2019). From language shift to language revitalization and sustainability. A complexity approach to linguistic ecology. Barcelona: Publicacions i edicions de la Universitat de Barcelona.


- (2018). "Una llengua mitjana europea per als joves: les 'micropolítiques' imprescindibles per al català", in: Bastardas, A., E. Boix-Fuster, R. M. Torrens (eds.), El català, llengua mitjana d'Europa. Multilingüisme, globalització i sostenibilitat lingüística [Catalan, medium-sized language of Europe. Multilingualism, globalization, and language sustainability]. Barcelona: Ed. Octaedro, pp. 267-295.


(2017). “The ecology of language contact: Minority and majority languages, in: Fill, A., Penz, H. (eds.), Routledge Handbook of Ecolinguistics. Oxford: Routledge, pp. 26-39.


- (2017), “Complexity in language contact: A socio-cognitive framework”, in: Mufwene, S. et al. (eds.), Complexity in language: Developmental and evolutionary Perspectives. Cambridge: Cambridge University Press, pp. 218-243.


- (2016), “Canvis en els ecosistemes de les llengües mitjanes: nous fets a la recerca de nous conceptes [Changes in medium-sized languages' ecosystems: Searching new concepts for new facts]”, in: Pradilla Cardona, Miquel Àngel (ed.),  Miscel·lània d’Homenatge a Joan Martí i Castell. Vol. II. Tarragona: Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, pp. 19-24. ISBN 978-84-8424-426-4.


- (2015), “Quin futur tenim a Europa?” [Which future do we have in Europe?] (Taula rodona), a:  Casals, Daniel & Francesc Foguet, editors.  Raons de futur. (Simposi sobre l'Ensenyament de la Llengua i la Literatura Catalanes a la Secundària i a la Universitat (2n : 2013)). Barcelona: Societat Catalana de Llengua i Literatura, Institut d'Estudis Catalans / Universitat Autònoma de Barcelona, pp. 187-214.


- (2014), Linguistic sustainability for a multilingual humanity, Sustainable Multilingualism 5, pp. 134-163.



-(2014), “Ecología y sostenibilidad lingüísticas: una aproximación desde la (socio)complejidad”, in: Casas Gómez, Miguel (dir.), & Rocío Vela Sánchez (ed.),  Eugenio Coseriu In Memoriam. XIV Jornadas de Lingüística. Cádiz: Universidad de Cádiz, Servicio de Publicaciones, pp. 143-163.


-(2013), “Language policy and planning as an interdisciplinary field: towards a complexity approach”, Current Issues in Language Planning, vol. 14, n. 3-4, pp. 363-381. DOI: 10.1080/14664208.2013.829276.

-(2012), Language and identity policies in the ‘glocal’ age: New processes, effects and principles of organization. Barcelona: Institut d’Estudis Autonòmics, Generalitat de Catalunya

-(2012), “El català i els joves: propostes de política lingüística del Consell Social de la Llengua Catalana”, Treballs de sociolingüística catalana 22, pp. 77-92.


-(2012), “L’anglès com a llengua global”, in: Vila i Moreno, F. Xavier (ed.), Posar-hi la base. Usos i aprenentatges lingüístics en el domini català. Barcelona: Xarxa CRUSCAT/IEC, pp. 109-112.


-(2010), “De l’escriptura a l’oralitat, de la recepció a l’expressió, de la competència a l’ús”, Treballs de sociolingüística catalana  20, pp. 327-330. 


-(2010), “Towards a global model of linguistic ecology”, Catalan International View  5 (Winter 2009-10), pp. 14-17.


-(2009), “Vint-i-cinc anys de política i planificació lingüístiques”, Revista de llengua i dret  51 (juny), pp. 125-132.


-(2009), “Per una política lingüística per als joves”, Llengua i ús  45, pp. 3-11 (juntament amb Ignasi Genovès i Joan Solé).


-(2009),  Recomanacions al Govern de la Generalitat de Catalunya pel que fa a polítiques de foment de l’ús del català entre la joventut (com a president de la comissió del Consell Social de la Llengua Catalana encarregada de l’elaboració de l’informe).


-(2009), “Sociolingüística y linguodiversidad: una aproximación desde la ecología compleja” / “Soziolinguistika eta hizkuntzaniztasuna ekologia konplexutik abiatutako hurbilketa, Hizkunea, Soziolinguistikako Agerkaria (Boletín de sociolingüística de la Viceconsejería de Política Lingüística del Gobierno Vasco).


-(2007), Les polítiques de la llengua i la identitat a l’era ‘glocal’ [Language and identity policies in the ‘glocal’ era]. Barcelona: Institut d’Estudis Autonòmics, Generalitat de Catalunya.

-(2005), Cap a una sostenibilitat lingüística [Towards a language sustainability]. Barcelona: Angle editorial / Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, Generalitat de Catalunya.

-(2004), "Sociolingüística versus política y planificación lingüísticas: distinciones entre los campos y nociones integradoras", Revista de llengua i dret  41, pp. 175-194. ["Sociolingüística versus política i planificació lingüístiques: distincions entre els camps i nocions integradores", Resum en català /  "Sociolinguistics versus language policy and language planning: field distinctions and elements of integration", English Abstract].

-(2007), “Linguistic sustainability for a multilingual humanity”, Glossa. An Ambilingual Interdisciplinary Journal, vol. II, n. 1 & 2 (June), pp. 180-202.


 -(2007), Les polítiques de la llengua i la identitat a l’era ‘glocal’. Barcelona: Institut d’Estudis Autonòmics, Generalitat de Catalunya.


-(2005), Cap a una sostenibilitat lingüística [Towards a language sustainability]. Barcelona: Angle editorial / Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, Generalitat de Catalunya. [vg. també el text bàsic de la conferència a http://www.academia.edu/4635101/Cap_a_una_sostenibilitat_linguistica_conceptes_principis_i_problemes_de_lorganitzacio_comunicativa_dels_humans_per_al_segle_XXI 


-(2005), “Linguistic sustainability and language ecology”, Language & Ecology  3 (on-line).


-(2005), “Diversitat i sostenibilitat lingüístiques: nous principis d’organització?”, Diàlegs entorn del català científic i tècnic, Fundació J. Torrens-Ibern (on-line).


 -(2004), "Sociolingüística versus política y planificación lingüísticas: distinciones entre los campos y nociones integradoras", Revista de llengua i dret  41, pp. 175-194. ["Sociolingüística versus política i planificació  lingüístiques: distincions entre els camps i nocions integradores", Resum en català /  "Sociolinguistics versus language policy and language planning: field distinctions and elements of integration", English Abstract].


-(2004), "Introducció. 25 anys de Constitució espanyola: un model linguistic per avaluar[“Introduction. 25 years of  Constitution in Spain: A linguistic model to be evaluated”] (with E. Boix), LSC - Llengua, Societat i Comunicació  2, pp. I-V.


-(2004), "Les llengües a Catalunya: diversitat sociolingüística i perspectives de futur" [“Languages in Catalonia: Sociolinguistic diversity and future perspectives”], in: Payrató, Lluís, & F.X. Vila (dirs.), Les llengües a Catalunya (Cicle Joan Coromines III). Sabadell: Fundació Caixa de Sabadell, pp. 175-183.


-(2004), “Diversitat biològica i diversitat lingüística: algunes pistes transdisciplinàries per a una socioecologia de les llengües[“Biological and linguistic diversities: Some transdisciplinary clues for a socioecology of languages”], in: Bastardas, Albert (ed.), Diversitats. Llengües, espècies i ecologies [Diversities. Languages, species, and ecologies]. Barcelona: Empúries, pp. 13-53.


-(2004), “La metàfora ecològica: possibilitats i límits per a l'aproximació sociolingüística[“The ecological metaphor: possibilities and limits for the sociolinguistic approach”], in: Pradilla Cardona, Miquel-Àngel (coord.), Calidoscopi lingüístic. Un debat entorn de les llengües de l'Estat. Barcelona: Octaedro/EUB, pp. 13-24.


-(2003), "Política mundial del lenguaje en la era de la globalización: diversidad e intercomunicación desde la perspectiva de la complejidad”, Dimensión antropológica (México) 28 (mayo-agosto), pp. 15-41. 


-(2002), “Llengua i noves migracions: les experiències canadenques i la situació a Catalunya”, Revista de llengua i dret  37, pp. 153-190. [Language and new migrations: the Canadian experience and the situation in Catalonia, English abstract].


-(2002), “Política lingüística mundial a l'era de la globalització: diversitat i intercomunicació des de la perspectiva de la 'complexitat'” (Català)   /    World language policy in the era of globalization: Diversity and intercommunication from the perspective of 'complexity'”,  (English),  Noves SL. Revista de sociolingüística (Barcelona) (on-line).


-(2002), "Llengua escolar i context demosociolingüístic en els joves francòfons al Canadà a fora de Quebec: algunes alertes per a la situació catalana" (Català),  "School language and demosociolinguistic context in francophone children and young adults in Canada outside of Quebec: A warning for the Catalan situation",  Noves SL. Revista de Sociolingüística (on-line).


-(2002), “The Ecological perspective: Benefits and risks for Sociolinguistics and Language Policy and Planning”, in: Fill, Alwin, Hermine Penz, & W. Trampe (eds.), Colourful Green Ideas. Berna: Peter Lang, pp. 77-88.


-(2001), “Normalització lingüística i globalització: l'escola catalana en el segle XXI[“Language ‘normalization’ and globalization”], Escola catalana (Barcelona) 381, pp. 24-26.


-(2000), “De la 'normalització' a la 'diversitat' lingüística: cap a un enfocament global del contacte de llengües”, Revista de llengua i dret  34, pp. 151-165. ["Linguistic diversity. Different scenarios: The State, Europe and the World", English abstract ].


-(1999), “Les relacions entre política lingüística i comportament lingüístic: apunts des dels casos del francès al Canadà a fora de Quebec”, Revista de llengua i dret  31, pp. 193-206. ["The relationship between language policy and language behaviour: notes on cases from francophone Canada outside of Québec", English abstract ].


-(1998), “De lleis, llengües, poblacions i estats”, AMBITS de política i societat (Barcelona) núm. 7, pp. 18-20.

-(1997), “Política i planificació linguistiques: cap a una perspectiva ecosistèmica[“Language policy and language planning: Towards an ecosystem perspective”], in: Proceedings of the European Conference on Language Planning (Barcelona, November 1995). Barcelona: Generalitat de Catalunya, pp. 50-60.


(1997), “Contextes et représentations dans les contactes linguistiques par décision politique: substitution versus diglossie dans la perspective de la planétarisation”  (Français)    /    “Contextos i representacions en els contactes lingüístics: substitució versus diglòssia des de la perspectiva de la planetarització” (Català), Contextos y representaciones en los contactos lingüísticos por decisión politica : sustitución versus diglosia desde la perspectiva de la planetarización (Resumen en castellano) [“Contexts and representations in language contact: Shift versus diglossia from the globalization perspective”],    Diverscité Langues (Montréal) (on-line).


-(1997), “Escola i comportaments lingüístics des de l'ecologia de les llengües: el cas català[“School and language behavior from the ecology of languages: The Catalan case”] , Escola Catalana 340 (Maig), pp. 6-10.


-(1996), “Política y planificación lingüísticas[“Language policy and language planning”], in: Martin Vide, C. (ed.), Elementos de  lingüística. Barcelona: Octaedro, pp. 341-360.


-(1995), “Language management and language behavior change: policies and social persistence”, Catalan Review vol. IX, 2, pp. 15-38.


-(1995), “El procés de normalització lingüística. Algunes reflexions teòriques per a la pràctica” [“The language ‘normalization’ process. Theoretical thoughts for the practice”], Serra d'or (Barcelona) 430 (octubre), pp. 20-22.


-(1995), “Política i planificació lingüístiques: perspectives i preguntes per a un camp interdisciplinari”, Revista de llengua i dret (Barcelona) 24, pp. 145-163. [“Language policy and language planning: perspectives and questions for an interdisciplinary field”, English abstract ].


-(1994), with E. Boix (eds.), ¿Un estado, una lengua? La organización política de la diversidad lingüística [One state, one language? The political organization of language diversity]. Barcelona: Octaedro.


-(1994), “Sociolingüística aplicada i planificació lingüística” [“Applied sociolinguistics and language planning”] in: Actes de la segona trobada de sociolingüistes catalans . Barcelona: Generalitat de Catalunya, Dpt. de Cultura, pp. 7-11.


-(1994),  La llengua catalana: perspectives de futur[“Catalan language: Future prospects”]  , Llengua i ensenyament. Actes de les Jornades (Barcelona, 7-10 set. 1992). Vic: Eumo, pp. 23-33.


-(1994), “Persistència i canvi en el comportament lingüístic: la planificació sociolingüística” [“Persistence and change in language behavior: The sociolinguistic planning”],  Treballs de sociolingüística catalana (València) 12, pp. 31-39. Also in: III Jornades de Sociolingüística. Normalització i planificació lingüístiques . Alcoi: Ajuntament d'Alcoi, pp. 11-25.


-(1994), “Política lingüística a Catalunya: models i efectes”, a: Perspectives de la llengua catalana, Barcelona: Fundació Rafael Campalans, 1994, pp. 9-15.


-(1994), “Polítiques i efectes”, Quadern (El País) 586 (10-2-94), p. 8.


-(1992), “Planificació (socio)lingüística: cap a una teoria per a la pràctica[“(Socio)linguistic planning: Towards a theory for practice”], Revista de Catalunya (Barcelona)  62, pp. 57-64.


-(1992), “El canvi dels comportaments lingüístics de dependència no-oficial: problemàtica i línies d’actuació[“The change of non-official language behavior: Problems and policies”] , II Congrés Internacional de la Llengua Catalana. Àrea de normalització lingüística. Lleida, pp. 263-267.


-(1992), “Indicacions i suggeriments per a l’elaboració de plans generals i específics d’extensió de l’ús del català” [“Ideas for the elaboration of specific and general plans to promote the use of Catalan”] , II Congrés Internacional de la Llengua Catalana. Àrea de normalització lingüística. Lleida, pp. 303-306.


-(1991), Fer el futur. Sociolingüística, planificació i normalització del català [Building the future: Sociolinguistics, planning, and ‘normalization’ of Catalan]. Barcelona: Empúries. (On line: pp. 1-32 “Població autòctona i relacions intergrupals a Catalunya”, & pp. 57-102: “Fer el futur: la planificació sociolingüística”).

 

Make a free website with Yola